مناقشه در ازدواج پیامبر (ص) با عایشه
ﻋﻦ ﺃﺑﻲ ﺟﻌﻔﺮ (ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻼﻡ) ﻗﺎﻝ : ﻗﺎﻝ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ (ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺁﻟﻪ) : ﻣﻦ ﺗﺰﻭﺝ ﺍﻣﺮﺃﺓ ﻻ ﻳﺘﺰﻭﺟﻬﺎ ﺇﻻ ﻟﺠﻤﺎﻟﻬﺎ ﻟﻢ ﻳﺮ ﻓﻴﻬﺎ ﻣﺎ ﻳﺤﺐ ، ﻭﻣﻦ ﺗﺰﻭﺟﻬﺎ ﻟﻤﺎﻟﻬﺎ ﻻ ﻳﺘﺰﻭﺟﻬﺎ ﺇﻻ ﻟﻪ ﻭﻛﻠﻪ ﺍﻟﻠﻪ ﺇﻟﻴﻪ ﻓﻌﻠﻴﻜﻢ ﺑﺬﺍﺕ ﺍﻟﺪﻳﻦ.
یعنی: «ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺧﺪﺍ (ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ وسلم) می فرماید: ﻫﺮ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺯﻧﻰ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺯﻳﺒﺎﻳﻰ ﺍﺵ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻛﻨﺪ ، ﺩﻟﺨﻮﺍﻩ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺍﻭ ﻧﺒﻴﻨﺪ ﻭ ﻫﺮ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺯﻧﻰ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﻣﺎﻝ ﻭ ﺛﺮﻭﺗﺶ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻛﻨﺪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻫﻤﺎﻥ ﻣﺎﻝ ﻭ ﺛﺮﻭﺕ ﻭﺍ ﮔﺬﺍﺭﺩ ، ﭘﺲ ﺷﻤﺎ را توصیه میکنم به گرفتن زنان دین دار.»
ﻭﺳﺎﺋﻞ ﺍﻟﺸﻴﻌﺔ -ط ﺍﻹﺳﻼﻣﻴﺔ، ﺟﻠﺪ 14، ﺻﻔﺤﻪ 31.
ﺑﺤﺎﺭ ﺍﻷﻧﻮﺍﺭ - ﻁ ﺩﺍﺭﺍﻻﺣﯿﺎﺀ ﺍﻟﺘﺮﺍﺙ ،ﺟﻠﺪ 100 ،ﺻﻔﺤﻪ : 235.
مجلسی می گوید روایت موثق است.
ﻣﻼﺫ ﺍﻷﺧﻴﺎﺭ ﻓﻲ ﻓﻬﻢ ﺗﻬﺬﻳﺐ ﺍﻷﺧﺒﺎﺭ ،ﺟﻠﺪ : 12 ،ﺻﻔﺤﻪ : 319.
و در روایت دیگر از پیامبر خدا آمده: (ﻻ ﺗَﺰَﻭَّﺟُﻮﺍ ﺍﻟﻨﺴﺎﺀَ ﻟِﺤُﺴﻨِﻬِﻦَّ ، ﻓَﻌَﺴﻰ ﺣُﺴﻨُﻬُﻦَّ ﺃﻥ ﻳُﺮﺩِﻳَﻬُﻦّ ، ﻭ ﻻ ﺗَﺰَﻭَّﺟُﻮﻫﻦَّ ﻟِﺄﻣﻮﺍﻟِﻬِﻦَّ ، ﻓَﻌَﺴﻰ ﺃﻣﻮﺍﻟُﻬُﻦَّ ﺃﻥ ﺗُﻄﻐِﻴَﻬُﻦَّ ، ﻭ ﻟﻜِﻦْ ﺗَﺰَﻭَّﺟُﻮﻫُﻦَّ ﻋﻠﻰ ﺍﻟﺪِّﻳﻦ)
یعنی:(ﺑﺎ ﺯﻧﺎﻥ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺯﻳﺒﺎﻳﻰ ﺷﺎﻥ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻧﻜﻨﻴﺪ؛ ﺯﻳﺮﺍ چه ﺑﺴﺎ ﺯﻳﺒﺎﻳﻰ ﺁﻧﻬﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﺒﺎﻫﻰ ﻭ ﻫﻼﻛﺘﺸﺎﻥ ﺷﻮﺩ . ﺑﺮﺍﻯ ﻣﺎﻝ ﻭ ﺛﺮﻭﺕ ﻧﻴﺰ ﺑﺎ ﺁﻧﺎﻥ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻧﻜﻨﻴﺪ؛ ﺯﻳﺮﺍ ﭼﻪ ﺑﺴﺎ ﻣﺎﻝ ﻭ ﺛﺮﻭﺗﺸﺎﻥ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻃﻐﻴﺎﻥ ﻭ ﺳﺮﻛﺸﻰ ﻭﺍ ﺩﺍﺭﺩ ، ﺑﻠﻜﻪ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺩﻳﻨﺪﺍﺭﻯ ﺑﺎ ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﻛﻨﻴﺪ.)
ﺷﺮﺡ ﻧﻬﺞ ﺍﻟﺒﻼغة ،ﺍﺑﻦ ﺃﺑﻲ ﺍﻟﺤﺪﻳﺪ ،ﺟﻠﺪ :20 ،ﺻﻔﺤﻪ :335 -٣٣٦ .
پیامبر خدا دستور می دهد که بازنی ازدواج نکنید مگر این که دیندار، مؤمن، مخلص، با تقوا و خلاصه زنی خدا دوست باشد.
حال از روافض می پرسیم پیامبر خدا به گفته خودش عمل کرد و زنانی دیندار اختیار کرد یا اینکه گفتارش با عملش منافات داشت؟
پاسخ:
شما می گویید شیعه در روایاتش دارد که پیامبر سفارش داده است ما باید با زن دین دار ازدواج کنیم و بعد نتیجه گرفتید وقتی پیامبر دستور داده با زن دین دار ازدواج کنیم یعنی خودش هم عامل به سخنش بوده است. فلذا ازدواجی هم که با عایشه کرده موید دین دار بودن او است. اما ما در پاسخ می گوییم، در احکام و فقیه ما یک حکم اولیه داریم و یک حکم ثانویه و احکام هم می تواند بر اساس شرایط وقتی و مقطعی به ان عمل نکرد که ان هم بر اساس مصالح فردی،اجتماعی، حکومتی و... است.برایتان مثالی می زنم:
مثلا ما حکم داریم شراب خوردن حرام است. حال اگر کسی به خاطر مصالحی مجبور به خوردن ان هم شود باز هم مرتکب به حرام شده است؟
نماز خواندن واجب است، روزه گرفتن هم واجب آست. حال کسی که نمی تواند روزه بگیرد و بعد روزه خود را بشکند ایا مرتکب به حرام شده است؟
دقیقا علمای شما هم چنین فتاوایی را یا بر اساس تقیه داده اند و یا بر اساس شرایط زمانی.
فإنه یباح للمسلم إذا خاف على نفسه الضرر أن یتقی ذلک بإظهار ما یضمر خلافه من الحق.
جایز است برای مسلمان که اگر بترسد که برای ضرری وارد میشود، خلاف عقیده خود را اظهار کند. (خلاف حق)
سایت اسلام وب وهابیون:
الإثنین 5 ذو القعدة 1424 - 29-12-2003.
رقم الفتوى: 42123.
http://www.islamweb.net/ramadan/index.php/ver2/Archive/index.php?page=ShowFatwa&lang=A&Id=42123&Option=FatwaId
همچنین رسول خدا در مواردی هم عقیده خود را یا اعمال نکردند یا خلافش انجام دادند.
عنْ عَائِشَةَ (رضى الله عنهم) زَوْجِ النَّبِیِّ (صلى الله علیه وسلم) أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (صلى الله علیه وسلم) قَالَ لَهَا أَلَمْ تَرَىْ أَنَّ قَوْمَکِ لَمَّا بَنَوُا الْکَعْبَةَ اقْتَصَرُوا عَنْ قَوَاعِدِ إِبْرَاهِیمَ. فَقُلْتُ یَا رَسُولَ اللَّهِ أَلاَ تَرُدُّهَا عَلَى قَوَاعِدِ إِبْرَاهِیمَ. قَالَ: « لَوْلاَ حِدْثَانُ قَوْمِکِ بِالْکُفْرِ لَفَعَلْتُ»
از عائشه روایت شده است که آن حضرت فرمود: آیا نمیدانی که قوم تو وقتی کعبه را ساختند آن را از پایههائی که حضرت ابراهیم قرار داده بو کوچک تر گرفتهاند؟گفتم: چرا شما آن را به حالت اول باز نمیگردانید؟فرمود: اگر قوم تو تازه مسلمان نبودند (ایمانشان قوی بود) چنین میکردم.
صحیح البخاری، ج 2، ص 573 ح 1506 و ج 3، ص 1232، ح 3188 و ج 4، ص1630، ح4214، ( ج 2 ص 156 و ج 4، ص 118 طبق برنامه مکتبه اهل البیت علیهم السلام) .
پس می شود در بعضی از زمان ها خلاف عقیده و یا خلاف باور و سخن خود عمل کرد. ان هم بنابر مصالحی.
ازدواج رسول خدا با عایشه هم از این باب است. رسول خدا نه ایمان عایشه را قبول داشته ،نه فکرش را، نه عقیده اش را و نه منهج و راهش را .ولیکن ایشان بر اساس مصالحی با او ازدواج کردند. همان طور که در مورد حفصه نیز این امر ثابت است. دلیل هم این است چطور رسول خدا حفصه را زن مومن و دین داری می دانست در حالی که یک بار او را طلاق داد؟
و همچنین اگر عایشه و حفصه زن مومنی بودند و دیندار،چرا روایات در ذم و طعن انها وارد شده؟ چطور ممکن است زنی در اوج ایمان باشد، در حالی که مبغوضه رسول خدا باشد مبغوضه الله تبارک و تعالی باشد؟ چطور ممکن است عایشه در اوج ایمان باشد در حالی که خلاف نصوص ایات حکم کند و خلاف سنت عمل کند و علیه حاکم خروج کند و عامل کشتن این همه ادم باشد؟
همه اینها ثابت است که رسول خدا به خاطر شرایط و مصالحی که ان هم اسلام بوده با اینها ازدواج کرده است و نه به خاطر دین داری انها،که اگر انها فرد دین دار بودند این همه مورد طعن و ذم از ناحیه اهل بیت قرار نمی گرفتند.